Wanneer je onze kassen binnenloopt wordt je overmand door een zee van verschillende kleuren Phalaenopsis: van egaal gekleurde bloembladeren tot witte bladeren met fuchsia stippen, roze bloembladeren met gele strepen en gele bloembladeren met fuschia stippen of idem strepen (en nog veel meer!). Onze Phalaenopsis komt in verschillende vormen, maten én kleuren! Laatst vroeg ik mij af hoe de prachtige patronen nou eigenlijk op de bloemen ontstaan. Dus ging ik op onderzoek uit.

Het lijkt misschien gelukkig toeval: er wordt een baby-orchidee “geboren” en we zien wel welke kleur het wordt en of er wel of geen strepen of stippen op komen. Niets is minder waar. Veel van de unieke kleuren waarin Phalaenopsis (en andere soorten) orchideeën vandaag de dag beschikbaar zijn, zijn het resultaat van kruisbestuiving. De bijzondere patronen ontstaan na vaak (tientallen) jaren (zorgvuldige) hybridisatie door middel van kruisbestuiving.

Kruisbestuiving en de daarbij ontwikkelde nieuwe hybriden gebeurt natuurlijk ook op ‘puur geluk’ door de natuur. Echter, de orchideeën die in de winkel te koop zijn en die OTM verkoopt, zijn door de mens gekweekte orchideeën. Hierbij wordt niet alleen op uiterlijke verschijning gelet, maar ook op andere eigenschappen die de orchidee zo uniek maken. Denk hierbij aan de vorm, hoeveelheid bloemen, geur (unieke eigenschap van onze Loving Fragrance!) en kleurcombinaties en dus ook of jouw orchidee wel of geen stippen of strepen krijgt.

Het hele technische aspect laten we voor het gemak maar even achterwege. Wel is het op zich een leuk visueel momentje om voor te stellen hoe de kweker – mijn paps dus – de rol van bij inneemt in de kassen, dan heb je een béétje een idee hoe het allemaal werkt.

Kus, Miss Over The Moon.

De orchideeën van OTM komen in verschillende kleuren en kleurcombinaties. Neem contact met ons op om te weten welke kleuren momenteel in bloei staan en welke nog in ontwikkeling zijn.