Wist je dat: de orchidee menselijke trekjes heeft?

Nee, geen zorgen, de plant op de vensterbank zal niet ineens tegen je gaan praten. Wél heeft de bloem van de orchidee dezelfde eigenschap als het menselijk gezicht. Beide zijn namelijk bilateraal symmetrisch. 

Ook wel spiegelsymmetrie genoemd. Wanneer de je bloem van een orchidee in de lengte door midden zou snijden houd je precies twee gelijke helften over. Net als bij je gezicht dus! De meeste dieren beschikken trouwens over dezelfde eigenschap.

Natuurkundigen, filosofen, kunstenaars etc. hebben allemaal dezelfde fascinatie voor symmetrie, maar geen van allen kan verklaren waarom symmetrie zo’n aantrekkingskracht heeft. Bekend is bijvoorbeeld dat hommels een voorkeur hebben voor bloemen die bilateraal/tweezijdig symmetrisch zijn. En ook wij mensen voelen ons van nature sneller aangetrokken tot iemand met een symmetrisch gezicht en/of lichaam.

Dat we de orchidee allemaal zo mooi vinden is dus niet zo gek, alleen is het wetenschappelijk (nog) niet aan te tonen waarom.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *