Ojee, mijn orchidee is uitgebloeid. Wat nu??

Winterslaaporchidee

Inmiddels is de tijd aangebroken dat je orchidee, na een prachtige lente en zomer, zeer waarschijnlijk is uitgebloeid. Maar, stop de persen!, gooi je orchidee niet weg! De kans is namelijk groot dat jouw pronkstuk gewoon weer opnieuw gaat bloeien. Je hebt er alleen wat liefde en een schaar of snijmes voor nodig.

Ja, en dan? Dat leggen we hieronder stap voor stap uit. Eerst even wat feitjes op een rij zetten;

Je orchidee ziet er nu wellicht wat saai en – oké laten we het maar gewoon zeggen – dood uit, dat is hij niet (althans, als we er vanuit mogen gaan dat je hem wel gewoon water hebt gegeven en hij niet volledig is uitgedroogd. In dat geval mag hij enkeltje kliko…). Nadat de orchidee is uitgebloeid en al haar bloemen heeft verloren gaat de plant  gewoon in een soort winterslaap. Vanaf nu zet je de plant dan ook op een wat koelere plek dan waar zij normaal de show steelt, je slaapkamer bijvoorbeeld.

Oke, daar gaan we dan!

Stap 1: zorg dat je schaar of mes schoon is. Een orchidee is vatbaar voor bacteriën.
Stap 2: Bepaal eerst de conditie van je plant. Zijn de stengels gezond groenig van kleur of eerder grijs/geel?
Stap 3: Nu gaan we de orchidee echt afsnijden/knippen!

  • Is jouw stengel grijs/geel van kleur? Knip of snij deze dan tot het begin van de stengel af.
  • Is jouw stengel nog groen van kleur? Ga dan opzoek naar de eerste knop op de stengel en de plek waar de eerste bloem is gevormd. Knip de stengel precies hier tussenin af.
  • Heb je meerdere stengels? Knip dan de een volledig af ongeveer een centimeter boven de aarde, en de andere stengel net boven de eerste knop.

Zo, dat was het dan! Laat je orchidee tijdens de winterslaap zoveel mogelijk met rust en geeft haar net genoeg water zodat ze niet uitdroogt. Je hoeft deze periode de plant dus niet in lauw water te dompelen, maar om de +- 12 dagen even vochtig sprayen is genoeg.
Na ongeveer twee maanden ze je de orchidee weer op haar oude plek en begin je weer met normaal water geven. Tot zeker de volgende herfst heb jij weer een mooie orchidee!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *