De orchidee is een stuk minder onschuldig dan hij er uit ziet!

Waarschuwing: Verder lezen is op eigen risico 😉

Dat we ontzettend blij worden van de orchidee is niets nieuws onder de zon. Het is een stralende plant die elke ruimte opfleurt. Maar naast de prachtige verschijning draagt de orchidee best wat geheimen met zich mee. Geheimen en leuke feiten die wij zo nu en dan met jullie zullen delen in onze “weetjes” rubriek. 

Dit keer bespreken we waarom de orchidee eigenlijk helemaal niet zo onschuldig is als hij er uit ziet. Zoals velen van jullie wellicht wel weten betekend het woord ‘Phalaenopsis’ letterlijk; lijkend op nachtvlinder. Prachtig! Een benaming die wij volledig begrijpen, alleen al als je kijkt naar de vormen van deze prachtige orchidee.

De betekenis van het woord ‘orchidee’ is alleen een stuk minder charmant en doet dan ook zwaar onder aan deze prachtige verschijning van een plant. Orchidee betekent namelijk – daar komt ‘ie – teelbal, ofwel testikel. Leuk, zo op je vensterbank…

Waar komt deze benaming dan vandaan? ‘Órkhis’, zoals Griekse filosoof Theophratus de plant noemde 300 jaar v.Chr., is het Griekse woord voor teelbal. De plant werd zo genoemd vanwege de wortelknollen die nogal veel weghebben van het mannelijke geslachtsdeel, (zie bovenstaande afbeelding). Oké, eerlijk toegegeven ondanks de niet zo charmante benaming zien we ergens de gelijkenis wel. Tegenwoordig hebben de meeste orchideeën niet meer van zulke grote ‘ballen’, of zelfs helemaal geen knollen meer. Maar vroeger zou menig man er jaloers op zijn geweest!

Hmmm…Wij blijven maar de latijnse benamingen gebruiken. Dat klinkt toch wat chiquer 😉

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *