Weetje: de oudste plantenfamilie ter wereld?

De orchideëenfamilie bestaat al lang, heel lang. Het is zelfs, op één na, de oudste plantenfamilie op aarde. Misschien wel de oudste, maar we moeten uitgaan van het bewijs wat daarover is te vinden. Er zijn bijna geen fossiele resten van de orchideeënfamilie te vinden, dus het enige bewijs is ‘schriftelijk’ vastgelegd en dateert van 551 jaar voor Christus. 

Een Chinese wetenschapper Kong-foe-Tseh – grondlegger van de Chinese staatsgodsdienst (Confucius) – schreef als eerste over de opvallende geur van de orchidee. Jaren later waren het ook de Chinezen die het eerste schreven over het telen van de plant. Het eerste Westerse bewijs van de orchidee dateert echter tussen de 370 en 285 jaar voor Christus. Toen schreef de Griekse filosoof en botanist Theoprastus in zijn Historia Planatarum (geschiedenis van de plant) voor het eerst over de ‘orchis’.

Volgens Griekse mythologie is de plant vernoemd naar de Griekse god Orchis, de zoon van een Nimf en Satyr. Orchis was een prachtige demi-god (een sterveling die het nageslacht heeft van een god en een mens) die zichzelf gerechtigd heeft alles te doen wat hij wilde. Met zijn ongelooflijke charme heeft hij heel wat vrouwen harten veroverd, tot er op een dag iets vreselijks gebeurde en hij een Maenad priesteres van een andere god probeerde te verkrachten. Orchis heeft vervolgens de doodstraf gekregen. De manier waarop dit is gegaan laten we tot jullie verbeelding over… Andere goden gebruikte zijn stoffelijk overschot om een plant te verwekken, ter nagedachtenis aan zijn schoonheid en losbandigheid. Een luguber verhaal, maar drie keer raden welke prachtige plant daaruit voort kwam?

Botanist Theoprastus verbind de naam van de orchidee echter aan de twee enorme wortelknollen onderaan de plant, die nogal veel weg hebben van het mannelijke geslachtsdeel.

Twee tegenstrijdige verhalen dus. Alhoewel de laatste een stuk geloofwaardiger klinkt. Zullen we ooit achter de waarheid komen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *